Wednesday, December 16, 2009

Perangai orang Kalah.

Sesiapa yang tidak pernah buta, tidak mengerti erti melihat. Sesiapa yang tidak pernah pekak tidak mengerti erti mendengar. Sesiapa yang tidak pernah bisu, tidak mengerti erti bercakap. Begitu dengan nikmat yang begitu banyak tidak pernah dimengerti ertinya oleh pemunya.

Umno dengan segala kuasa dan kemewahan tidak pernah mengerti erti berkuasa dan memiliki kuasa. Sekali jika parti itu tidak lagi berkuasa seperti di Kelantan, Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan seketika dahulu di Perak, mereka merasai sakitnya kehilangan kuasa dan erti kehilangan kuasa yang sebenar.

Pas dan Pakatan Rakyat yang biasa kalah dan terbiasa dengan kekalahan memahami erti kehilangan kuasa. Tidak hairan jika orang yang terbiasa dengan ketiadaan kuasa berperangai seperti orang yang tidak berkuasa, mudah "melatah" dan merasakan benarnya sumber pihak yang ada kuasa. Peluang sebegini digunakan oleh Umno yang berkuasa untuk mencipta "retak tari" untuk menjarakkan parti Pas dan Pakatan Rakyat dari medan kuasa. Tidak ramai yang peka untuk menyadari dan memahaminya. Saat Pas dan Pakatan Rakyat dikuasai oleh golongan ulama dan profesional, perangai orang kehilangan kuasa jelas dalam cara bercakap dan bertindak. Jenuh pemimpin dan cerdik pandai cuba menyadarkan mereka berkenaan duduk perkara, tetapi perangai orang kalah bagaikan sebati dengan jiwa mereka.

Kita sepatutnya merasa bangga dengan kepimpinan Pas dan Pakatan Rakyat. Bila Umno kata Tun Mahathir tua dan melepaskan kuasa, kita juga merasakan Tok Guru Nik Aziz tua dan patut meniru Tun Mahathir. Bila Umno ghairah menukar dan menghambat Tun Abdullah Badawi kerana lemah dan lembik, kita juga merasakan Tok Guru Haji Hadi juga lemah dan lembik. Begitu juga DS Anwar Ibrahim, ada orang Pas dan Pakatan Rakyat merasakan tokoh berkarisma ini perlu berhenti. Jelas sekali hebatnya jiwa orang yang menang, sentiasa mengungguli keadaan. Itulah Umno, dalam keadaan tenat kita tidak nampak bahawa parti itu sudah mereput kelubang "kolonnya".

Kenapa ketika mata masih nyalang, telinga belum tuli, lidah belum belum bisu dan selera belum punah kita tidak mensyukurinya. Kenapa kita terikut-ikut dengan perangai Umno yang kita tentang mereka kerana perangainya itulah. Bukankah kita ada dasar dan pegangan dalam setiap situasi dan permasalahan. Cenderungkah kita untuk berhukum dengan peraturan jahiliah yang menjadi anutan Umno?

No comments: