Friday, April 13, 2012

Bangkrap pikiran.

Hutang negara sudah hampir RM500 billion. Pemimpin BN/Umno sudah diberi peringatan bahawa negara berada diambang bangkrap. Idris Jala pernah mengejutkan khalayak dengan kenyatan berkenaan. Pemimpin Umno/BN bersikeras menafikan bahawa negara akan bangkrap. Peringatan pemimpin pembangkang terutamanya menjadi bahan sendaan. Mereka tidak pernah memimpin sebuah negara mana tahu sifir kebangkrapan sebuah negara yang kaya hasil bumi seperti Malaysia.

Pemimpin Umno/BN juga boros berbelanja dan mempamirkan hidup mewah dan bermewah-mewah. Kuasa beli rakyat kian merudum namun pemimpin masih berbanga dengan rekod pemerintahan Umno/BN yang dikatakan terbaik. Mereka adalah arkitek pembangunan negara sejak lebih 50 tahun merdeka.

Hari ini Pakatan Rakyat mengemukakan pelan kebajikan jika mereka memerintah. Negara berkebajikan dan Buku Jingga. Pemimpin Umno gelisah, mana mungkin melaksanakan pelan Buku Jingga dan Negara Berkebajikan - Pas, Dap dan Keadilan, negara akan BANGKRAP. Pulak dah. Anwar bekas Menteri Kewangan Malaysia yang bersama merangka Buku Jingga, dinafikan kemampuannya memikirkan pelan ekonomi terbaik untuk Malaysia. Terbaik tetap Umno/BN yang mencari setiap kesempatan mengikis kekayaan negara. Jika keluarga Shahrizat mendapat RM250 juta, rakyat tidak akan tahu bagaimana dan apa yang Nazri Aziz dapat. Rakyat hanya mendapat maklumat anak remaja beliau mampu memiliki kereta mewah dan siap dengan pengawal peribadi. Kalau Jamil Khir yang reti agama mampu memiliki rumah berharga berjuta ringgit, kita tidak dapat bayangkan keluarga Anifah Aman dan Musa Aman yang dipertikaikan cara pemerolehan harta dan kekayaan mereka.

Budak-budak yang belajar di institusi pengajian tinggi perlu dikenakan pinjaman -PTPTN. Pinjaman dan siap dengan bunganya sekali. Yang liat bayar disenarai hitam dan dihalang keluar negara. Hutang daripada pelajar dituntut jingga kelubang cacing. Pemimpin Umno/BN menegaskan, PTPTN jika dihapuskan negara akan bangkrap.

Pemimpin Umno/BN sentiasa senada. Juak-juak pemimpin menjadi risau dengan cadangan Pakatan untuk menghapuskan PTPTN. Negara akan bangkrap. Pinjaman pelajar diperbesarkan daripada sekitar RM25 billion kepada RM41 billion. Tanya Najib kenapa beliau tidak mampu mengemukakan jumlah hutan pelajar yang lebih tepat dan cuba memperbesarkannya. Jika bermurah hati dengan pelajar negara akan bangkrap. Bagaikan Najib terlupa SATU rakan baiknya Razak Baginda yang mendapat mendapat keuntungan RM500 juta dalam satu urusan pempelian peralatan keselamatan negara. Berapa orang rakan baik Najib dan Rosmah. Mana rakyat tau.

Kesian budak cerdik yang belajar diinstitusi pengajian tinggi. Tak ramai yang mendapat biasiswa. Rata-rata ditawarkan pinjaman dan orang miskin perlu berterima kasih kerana pinjaman anak mereka dangan bunga yang relatif tinggi. Pemimpin Umno/BN merasakan rakyat perlu menyokong Umno/BN kerana kebaikan kerajaan mengenakan pinjaman dengan kadar bunga tersebut. Tegasnya diatas pengorbanan dan beban hutang anak mereka, rakyat perlu berterima kasih kepada Umno. MELAMPAU.

Kita tidak cemburu dengan budak penagih dadah yang menghuni pusat serenti seluruh negara. Berapa ramai mereka dan berapa bilangan pusat pemulihan yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan tidak kita ketahui. Setiap pelatih menghuni pusat pemulihan selama 2 tahun. Katakan perbelanjaan setiap pelatih selamat 2 tahun lebih kurang RM 18,000.00. Apakah mereka juga perlu membayar kembali yuran kursus dipusat serenti dan berapa pulak bunganya. Berapa billion pula kerajaan telah berbelanja untuk memulihkan dan mengembalikan mereka kepangkuan masyarakat. Kita tidak merasa bajet kerajaan untuk memulihkan mereka boleh menyebabkan negara bangkrap.

Pelajar sesungguhnya golongan yang cerdik dan bukan penagih dadah yang emosi mereka kurang mantap. Pelajar amat memahami hak mereka untuk merencana sebuah kerajaan yang baik dan berjaya. Kejayaan Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor sepatutnya telah membuka persepsi yang lebih kondusif untuk membolehkan rakyat membuat pilihan. PRU ke 13 adalah yang terbaik untuk mengubahkan segalanya. Membiarkan negara dikuasai oleh kelompok perasuah mempercepatkan negara kita bangkrup dan membelanjakan dan mkenguruskan kewangan dengan berhemat adalah terbaik menyelamatkan Malaysia. Kita perlu memberi peluang kepada mereka yang lebih beramanah dan reti konsep dosa dan pahala. Rakyat akan mendapat banyak kebaikan daripadanya.

No comments: